Kategoriat
Uncategorized

Mitä on sijoittaminen

Sijoittaminen on sana, jolla on erilaisia merkityksiä eri yhteyksissä. Kun tavallinen teinityttö lainaa äitinsä luottokorttia ostaakseen liikaa vaatteita, hän investoi. Mutta kun Warren Buffett tekee niin, häntä kutsutaan sijoittajaksi. Mikä on ero? Sijoittamisen yksinkertaisin määritelmä on ”pääoman sitominen johonkin yritykseen (liiketoimintaan, projektiin, kiinteistöön jne.) siinä toivossa, että siitä saadaan lisätuloja tai voittoa”

Lue lisää: sijoittaminen tietolähteet

Tämä määritelmä kattaa esimerkiksi osakkeiden ostamisen ja pitämisen vuosikymmeniä, jotta ne voivat maksaa osinkoja, joita keräät niin kauan kuin omistat kyseiset osakkeet. Siihen sisältyy myös rahan lainaaminen korkoa vastaan ja myös rahan lainaaminen näillä ehdoilla. Kiinteistöt ja muut aineelliset hyödykkeet, kuten taide ja jalometallit, voivat olla myös sijoituskohteita.

Sijoittamisen riskit

Sijoitusta tehdään riskillä, joka on hyvin yksinkertaisesti odotetun tuoton ja sen todennäköisen vaihteluvälin erotus. Mitä suurempi tuotto-odotus on, sitä enemmän riski lisäytyy. Sama koskee varallisuuden arvoa: se mitataan sen todennäköisen vaihteluvälin ja paikan avulla (riski-tuotto-suhde).Jos ei halua tehdä mitään, kun sijoitetaan varoja, vaan haluaa olla varma siitä, että saamme rahamme takaisin ajallaan ja/tai niihin liittyvät tuotot luvatussa ajassa hintojen muutoksista huolimatta, on aika helppo ilmiö. Silloin kannattaa sijoittaa pankkitilille. Toisaalta vaikka oletkin maksanut pankkitalletuksellesi korkoa joka vuosi siitä alkaen, kun teit talletuksesi (myös silloin, jos tuo korko on ollut negatiivinen), voi sinulle varauksetta sanoa, että pankkitililläsi on riski siitä syystä, ettet tiedä mihin hintaan raha-arvosi muuttuu. Systeemi voi mennä vaikka vaininkuriseksi ja verotus voi ponkaista pystyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *